Hallo allemaal,
ik hoop wat adviezen te kunnen krijgen over het volgende, of misschien wat geslaagde ervaringen? Zodat ik wat basis heb om mee aan de slag te gaan.
wij hebben sinds een week pup Noah. We hebben hem gehaald met de auto en moesten 2 uur rijden. Noah speelde wat en is na 5 minuten in slaap gevallen en heeft de hele weg geslapen. Thuis heeft hij wat lopen kokhalzen, maar hij heeft niet overgegeven.
deze week steeds ritjes gehad van 5 a 10 minuten. Vaak naar mijn ouders en een keer naar de hondenschool, allemaal leuke ritjes dus (hij vindt het helemaal geweldig bij mijn ouders want daar mag hij op het grasveld spelen!)
hij piept en jankt af en toe tijdens het rijden, sommige ritjes ineens niet, andere ritjes extreem veel, meestal er tussenin. Zodra hij stil is en bijvoorbeeld knabbelt op zijn speeltje, prijs ik hem uitgebreid en geef ik een snoepje. Meestal zit hij in zijn bench, de laatste keer zat hij aan een autogordel, dat vond hij veel prettiger.
deze zomer willen we met hem op vakantie. Dit is geheel vrijblijvend, we hebben nog niets geboekt, dat doen we wel zodra we weten dat Noah de auto niet meer als vervelend ervaart. Gebeurt dat niet, dan gaan we dit jaar niet op vakantie. Noah is belangrijker ;)
hoe hebben jullie je hond opgevoed tot auto-relaxte-hond? En als hij eenmaal een paar uurtjes mee kan zonder problemen, maakt het dan nog uit hoe lang we naar vakantie rijden? (Zal tussen de 8 en 12 uur rijden zijn.) zeggen jullie: als hij een paar uurtjes kan, kan hij ook de rest van de uurtjes! Of zeggen jullie: je moet dit steeds met een uurtje opbouwen.
Ik hoor het graag!
ALs jullie zo ver rijden, zou ik steeds tussenstops houden, om de twee uur bijvoorbeeld stoppen, uit de auto zijn behoefte doen, eventjes lekker spelen en gek doen en daarna weer 2 uurtjes mee :) Merken jullie onderweg dat hij onrustig is en veel piept, stop dan iets eerder om hem even eruit te laten.
Om hem eraan te laten wennen, vooral veel meenemen met autoritjes :) Hoe lang maakt niet heel veel uit, zolang hij leert auto=ontspannen/slapen is het prima en kan hij ook voor een keertje zo lang mee.
Zorg in ieder geval voor lekker frisse lucht in de auto :)
Ja wij hebben het hier ook proberen aan te leren door korte ritjes te maken en dan altijd naar iets "leuks".. Dus hoewel we op loopafstand wonen van het bos, af en toe gewoon met de auto gaan om ze eraan te laten wennen.
Helaas werd Masha toch wagenziek en als ze dat eenmaal hebben is het erg lastig om het auto rijden nog leuk te maken. Ze zijn immers misselijk en dan is het gewoon niet leuk. Op een gegeven moment gingen we ook op vakantie naar frankrijk.. Toen hebben we op advies van de dierenarts wagenziek pillen gehad bij de apotheek die voor kinderen bestemd zijn. Hiervan een heel klein deel gegeven en het werkte geweldig. Masha is de hele reis niet misselijk geweest en na deze positieve ervaring ook niet meer geworden. We waren blijkbaar in een cirkel beland waarbij masha gestrest werd omdat ze het auto rijden associeerde met het misselijk zijn.. Door dit te doorbreken hebben we het kunnen stoppen.
Dank je wel Lianne, gewoon doen dus. Zodra de ervaring bij hem goed is, kan hij langer mee. Stoppen zouden we inderdaad om de 2 uur doen en dan even lekker uitlaten. In frankrijk heb je van die picknickplaatsen langs de weg, waar geen tankstation is, waar je lekker in de natuur bent, dus daar kunnen we dan stoppen speciaal voor hem.
judith, als hij misselijk is in de auto. Gaat hij mij dat dan niet kwalijk nemen? Zo van: van het baasje moet ik mee in de auto, maar dat wil ik niet?
Nee dat denk ik niet. Ik denk dat ze meer een hekel krijgen van de auto, niet voor het baasje.
een pup is nog niet stabiel , wanneer het in de auto gezet wordt al is het in een bench, schommelt de hond van links naar rechts, een evenwicht zoals een volwassen hond heeft een pup nog niet.
het is aan te raden zolang de hond nog klein is, jong, om iemand naast de pup te zetten, tot de hond zich zelf goed schrap kan zetten. vandaar dat een hond wel eens naar kan worden als de auto de beweging maakt van de hoek om draaien of optrekken van een stoplicht.
als je met vakantie gaat en de pup is nog jong , toch iemand achterin naast hem gaan zitten, of is er niemand die er naast kan zitten ? dan zou ik je hond vastzetten in een tuigje, zodat het tuigje voldoende stabiliteit kan geven voor de pup, van het optrekken enz.
Hoi Willemijn, tot wanneer is een pup een onstabiele pup zegmaar? Hij is precies 5 maanden oud als we op vakantie gaan.
Met 5 maanden weet een pup al behoorlijk goed waar zijn pootjes zitten en is zijn evenwicht al wat beter ontwikkeld :)
Ik zou hem sowieso goed vast zetten (bench of autogordel) en zorgen dat hij zich nergens aan kan bezeren achterin, dan komt het helemaal goed
Elke hond is verschillend qua autorijden, ook qua uiting van wagenziekte.
De ene hond geeft over, de ander kwijlt enorm etc, allemaal tekenen van wagenziekte.
Hier 2 honden die er beide als pup last van hadden, de reu kwijlde, de teef gaf over. Een hekel aan de auto hebben ze nooit gekregen. Ik vervoer mijn honden in een autokooi achterin de auto. Mijn reu vond het eerst niet echt wat, dus een hond die er relax in was naast hem gezet en hij begon het te waarderen. Mijn teefje die springt vanaf het begin zo vlug in de kooi dat ze er bijna via de achterkant weer uit komt. Merk dat mijn honden dit de prettigste manier van vervoer vinden, ze hebben stabiliteit etc, de achterbank kunnen ze alle kanten op. In de autokooi zitten ze tussen het zijschot en het tussenschot, ze kunnen zich bij wijze van volledig klem zetten.
Heb het auto rijden vanaf het begin af aan zo normaal mogelijk gemaakt, net als met bench training. Dus niet uitermate belonen als ze stil zijn en negeren als ze wel janken. Autorijden is niks bijzonders, zo moeten zij het zien.
Tegenwoordig als ik wegga doe ik bij de voordeur de auto al van slot, dan staan er 2 honden met de oren omhoog, kwispelstaartje klaar om mee te gaan.
Mijn advies is vooral, zorg dat de hond geen levend projectiel is in de auto, zet hem op welke manier dan ook met de juiste middelen vast. En maak van een auto rit niks speciaals, heel normaal om in dat geluidmakende bewegende ding te gaan.
Daarnaast, kijk goed bij de landen waar je doorheen gaat rijden wat hun eisen zijn omtrent het vervoer van honden, dit verschilt per land!.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?